Com preparar el Reading PET-B1 a l'exàmen de Cambridge

Com preparar el reading del exàmen PET B1 de Cambridge

newsletter confirmacio

Si vols preparar l’ exàmen de Reading PET-B1  de Cambridge cal que tinguis molt en compte aquets petits consells.

El Reading PET-B1 consta de tres parts diferenciades i complementaries alhora.

Primera part

El Reading PET-B1 es fa al costat del Writing, tots dos amb una durada total d’1 hora i mitja. És a dir, tens 1 hora i 30 min per fer ambdues parts, abans de començar el listening.

Aquesta és una raó important perquè el Reading ho portis ben preparat. Si li dediques massa temps o t’estanques, no tindràs temps més tard per escriure les redaccions.

Per descomptat, no cal dir que les parts que no sàpigues immediatament és millor saltar-se-les.

Vés al segur primer i després ja acabaràs els temes on tinguis més dubtes

Aquesta part de l’examen de Reading PET-B1 Cambridge consisteix en 5 exercicis o activitats, totes elles, òbviament, de comprensió lectora: Reading Part 1, part 2, etc.

Es tracta de cinc missatges curts amb tres opcions cada una amb opció múltiple.

Es tracta de missatges del tipus post-it, notes al mòbil, correus electrònics, anuncis, senyals, etc. És a dir, exemples de llenguatge real però molt curts.

Al costat de cada missatge, tens tres opcions explicant el possible significat del missatge.

És tan senzill com llegir-lo i triar quina opció explica el significat real (sempre hi ha evidència de per què és una opció i no una altra).

Abans de començar disposes d’un exemple ja fet i en l’examen real la resposta correcta no compta en el paper, sinó que has de passar-la a net amb llapis, com en els típics exàmens d’Universitat on et donen un full a part.

Com aprovar aquesta part de l’examen Reading PET-B1

El consell més important que et puc fer, és fer molts exàmens previs, per anar agafant idea de quin tipus de missatges apareixen, però és importantíssim que estudiïs la gramàtica.

Es tracta de conèixer el vocabulari i la gramàtica, i haver fet molts exercicis per practicar. I sobretot anar amb compte amb les preguntes, cal doncs llegir molt bé la pregunta i intentar explicar el contingut del missatge amb les teves paraules.

Només hi ha una opció correcta, per molt que s’assemblin totes.

Punts gramaticals o vocabulari que sol aparèixer amb freqüència

Ja he dit que entra tot el temari en aquesta part, així que no et queda altra que estudiar i no escatimar en aquest sentit. Et deixo, però, alguns dels punts gramaticals o vocabulari que he vist amb més freqüència aquests darrers temps:

Les situacions que solen ser: favors, cosa quotidiana, encàrrecs, cites, senyals, etc.

El millor consell per aprovar aquesta part de l’examen Reading PET-B1 és Llegir, llegir, llegir i després llegir un cop més. Llegeix tant com puguis. Sobre coses que t’agraden en català, interessos, aficions, el que sigui. Però has de llegir en anglès, perquè puguis trobar exemples reals de gramàtica, vocabulari, etc.

D’aquesta manera serà cada vegada més natural, a poc a poc.

Com més llegeixis en anglès, menys et costarà recordar-te de la gramàtica, més natural serà veure expressions, vocabulari i altres. Agafa qualsevol cosa que t’interessi o agradi i llegeix en anglès.

Resumeixo:

Aquesta part de l’examen de Cambridge Reading PET-B1 no té més misteri per estudiar i saber per endavant com funciona, perquè no t’enxampi de sorpresa en l’examen.

El millor recurs que pots fer servir per practicar, com amb tot l’examen, són els llibres de Past Papers de l’editorial de Cambridge. Tens molts volums diferents, amb bateries d’exàmens reals d’altres anys per practicar, a més del listening en CD, etc.

Segona part

Aquesta segona activitat té dues seccions. A l’esquerra, cinc descripcions de cinc persones o grups de persones diferents (de vegades són individus i altres, parelles) que volen realitzar una mateixa activitat: comprar un llibre, fer un viatge, llogar una pel·lícula, començar un curs, etc.

A la dreta, vuit opcions diferents que corresponen al tema principal de l’activitat, això que les persones busquen fer o triar: vuit cursos, vuit llibres diferents, vuit viatges a llocs diferents, etc.

Es tracta de trobar l’opció adequada o més correcta per a cadascuna de les descripcions personals. Hi ha més opcions que persones, de manera que sempre et sobraran tres opcions.

En aquest exercici es triga a llegir totes les opcions i descripcions. Més si tens en compte que són molt semblants algunes, difereixen en només uns detalls.

La clau és per aprovar el Reading PET-B1:

Subratllar les idees principals, la informació més destacada o rellevant de cada opció, de manera que no hagis de tornar a llegir tot el text de nou.

Ara, cada vegada que hagis de buscar una opció no hauràs de tornar a llegir tota la descripció. Amb un simple cop d’ull sabràs exactament el que busca. El mateix amb la resta de persones i, molt important, amb les opcions també. Pots subratllar les key words en cada llibre de la mateixa manera.

Els errors més comuns que cometen els estudiants en aquesta part del Reading PET-B1 són les següents:

No hi ha dues opcions possibles. No escullis dues opcions per persona. En el text SEMPRE hi ha evidència de quina és la resposta correcta. Si penses “és impossible, les dues són bones” és perquè se t’ha escapat alguna cosa important.

Les respostes finals les escrius en un full a part que et proporciona Cambridge, Així que no et preocupis per marranejar o triar i reelegir opcions en el paper.

Pensa en maneres d’expressar el mateix significat de dues maneres diferents.

Si veus que no saps contestar aquest exercici no li donis més voltes i segueix fent una altra part de l’examen. Primer fes el mes fàcil i segur. És millor que deixis fet el màxim possible que estancar-te mitja hora per 0,5 punts d’una pregunta.

Resumeixo

Com ja he dit, aquesta part de l’examen de Reading PET-B1 és una mica pesada i avorrida perquè requereix llegir tot el text, i és bastant. Però sabent que és el que pots esperar i què has de fer quan t’enfrontis a ella, no hauries de tenir cap problema en l’examen oficial.

Tercera part.

Tot i que es tracta d’un exercici llarg és el que normalment es coneix com a Reading de tota la vida: el text.

Es tracta, com veus, d’un text bastant llarg, ho admeto. Aquesta és una de les parts que més mandra dóna als alumnes fer normalment.

Per tant, tens un text llarg, molt llarg, i al costat d’ell tens algunes preguntes sobre ell. Només has de dir si són verdaderes o falses, correctes o incorrectes. Així de fàcil. Deu preguntes sobre el text en qüestió i la teva missió és a dir si són veritat o mentida.

Com aprovar aquesta part de exàmen Reading PET-B1

Hi ha quatre claus principals per assegurar l’aprovat en aquesta part de Reading PET-B1.

L’ordre de les preguntes és el mateix ordre que el del text. Això és important, perquè sempre pots organitzar les preguntes per paràgrafs i seguir la història de manera natural.

Sempre, sempre, hi ha evidència del perquè una pregunta és correcta o incorrecta.

Si acabes dubtant del text , és perquè no has entès totes les paraules del paràgraf en qüestió.

Sempre, en el 98% dels casos, està claríssim si una pregunta és falsa o verdadera. Estigues molt atent a l’hora de llegir

Tingues clar:

Tingues clar que no esperis trobar les mateixes paraules de les preguntes en el text. Sempre hi haurà una evidència però camuflada d’una altra manera o usant sinònims, paraules similars, etc. En molt poques ocasions trobaràs les paraules textuals repetides.

La base per a poder aprovar aquesta part de l’examen de Reading PET-B1 és entendre el text, i per entendre un text a la perfecció no et queda altra que conèixer la gramàtica i el vocabulari. La meva recomanació és que facis el curs d’anglès nivell B1 i intenta fer els exàmens d’altres anys.

A poc a poc aniràs traient cada vegada més respostes correctes.

També has de tenir en compte dos apunts importants: en l’examen, les respostes incorrectes no resten punts, així que intenta contestar tantes preguntes com puguis i recorda: si veus que una pregunta en qüestió et costa moltíssim passa de pressa a la següent.

Tipus de textos que solen aparèixer

L’últim que has de saber, un cop vistes les claus sobre com aprovar, és el tipus de text que trobaràs en aquesta part. Per tenir almenys una lleugera idea que pots esperar.

En aquesta part de l’examen trobaràs textos de tipus informatiu, normalment del tipus que trobaries en una revista sobre temes diversos: guies de viatges, turisme a ciutat, hàbits de vida, cultura, activitats de temps lliure, sociologia, etc. Solen parlar de llocs remots, activitats a realitzar en ciutats, històries sobre tradicions d’algun lloc en concret, informació sobre viatges, festivals de música o esport, alguna història local sobre un poble, etc.

Exemples reals que he vist en exàmens d’altres anys de Reading PET-B1:

– Festivals de música en un altre país

– Viatges en globus i informació sobre l’activitat i on / com realitzar-la

– Una illa gairebé desconeguda per a molts i com és la vida en ella

– Cursos d’estiu amb activitats esportives per a teenagers

– Informació sobre un teatre, actuacions, passis, història, etc.

– L’Antàrtida i dades curioses sobre la vida a ella

Deixa un comentari

Pin It on Pinterest

Share This