Com preparar l'exàmen del PET-B1 de la Universitat de Cambridge

Com preparar el writing del exàmen PET-B1 de Cambridge sense cansar-se.

Com aprovar el writing del exàmen PET-B1

Si vols preparar l’ exàmen de Cambridge PET-B1 cal que tinguis molt en compte aquets petits consells.

Es tracta del famós Rewriting o sentence transformation: parafrasejar i expressar una idea original amb una sintaxi diferent.

En aquest exercici de l’examen de Cambridge es posa a prova el teu coneixement gramatical en l’àmbit de comprensió escrita. Si arribes amb els deures fets, no t’hauria de portar més deu o quinze minuts completar-lo.

Primer exercici

El primer exercici del writing del PET-B1 consisteix en cinc frases connectades per un tema central (esport, una obra d’art, un viatge, etc.), sota de les quals hi ha una segona frase que expressa el mateix que la primera però amb un buit a completar per tu.

És a dir, has de reescriure una segona frase que tingui el mateix significat que la primera, i el nombre màxim de paraules que pots fer servir per omplir el buit és tres. L’exercici et proporciona el començament i el final de la frase, i prestant atenció a aquests dos segments has de deduir quina és la idea que se t’està demanant expressar.

Aquí la clau és el contrast, que es tradueix en una mateixa idea expressada amb estructures oposades.

Aquest és l’aspecte de l’exercici en l’examen de Cambridge PET-B1. El tema en si no és rellevant, ja que cada frase posa a prova la teva gramàtica i res més. No et demana comprendre un text o connectar les frases o idees de cap manera, tan sols expressar la gramàtica de dues maneres diferents en cadascuna de les oracions.

Com aprovar aquesta part de l’examen del PET-B1

L’únic secret per aprovar aquesta part és estudiar gramàtica, òbviament. Estudiar i repassar serveix per aprovar pràcticament qualsevol cosa,

Oblida’t d’intentar memoritzar la gramàtica i prendre apunts constantment.

Prendre apunts està genial. Un cop. Però el 80% de la feina és escoltar nadius, llegir textos en anglès i veure aquesta gramàtica en acció. És l’única manera que el teu cervell vagi adaptant totes aquelles estructures.

Així que, si de debò vols memoritzar la gramàtica (o el vocabulari en anglès), la millor inversió que pots fer és 20% estudiar les regles, el 80% veure exemples, oïdes o en text.

I si et fa mandra escoltar o llegir, busca un tema que t’apassioni, algun hobby o alguna cosa que t’interessi però en anglès. Llegeix i escolta sobre aquest tema en concret. I estaràs aprenent alguna cosa que t’interessa i alhora aprenent anglès.

Tipus de preguntes que solen caure en aquesta part

La clau, com he dit abans, és buscar sentits oposats, expressar el mateix significat de dues maneres diferents. Aquí et deixo algunes de les estructures més comunes que et trobaràs, les que cauen el 80% de les vegades

Hi ha un patró molt clar que es repeteix una vegada i una altra. I és el d’estructures que expressen el mateix significat. Ja he dit que no puc donar-te una llista exacta de les preguntes que apareixeran en el teu examen en concret, però l’important és que entenguis la idea darrere de totes elles:

Dir alguna cosa de dues maneres diferents, sovint jugant amb sentits oposats (tarda / hora, calent / fred, etc) o parafrasejant una mateixa idea amb altres paraules (Barcelona és més X / Paris no és tant X com Madrid).

Un últim consell per aprovar el PET-B1

Ho he vist milers de vegades. Alumnes amb boníssim nivell, més que preparats per presentar-se a l’examen del B1, que fallen en aquest exercici perquè li donen massa voltes.

Menys és més. El més fàcil sol ser el més correcte o útil. No intentis fer malabars amb les frases. Sempre hi ha una estructura correcta que tanca l’exercici de manera senzilla i neta:

Quan has de pensar massa, quan et costa fer alguna cosa de manera automàtica, és perquè et falta pràctica i hàbit.

El que has de fer és llegir i escoltar molt en anglès, perquè et surti de manera natural.

Recorda, com més llegeixis i escoltis en anglès menys hauràs d’estudiar, memoritzar o forçar les coses, sigui en un examen o en una conversa real. Si has llegit moltes vegades aquest “it rains”, si estàs acostumat a l’estructura “ploure” en anglès, que va amb el pronom it, no dubtaràs en l’examen. No li donaràs mil voltes ni estiraràs al màxim la gramàtica amb frustració. Sabràs que es diu it rains, perquè t’és familiar.

Resumeixo

Si realment vols aprovar l’examen de Cambridge  PET-B1 i aconseguir treure bona nota en aquesta part, ja saps l’enfocament que has de seguir: 20% estudiar les regles gramaticals, 80% llegir i escoltar exemples.

Sobretot llegir, perquè amb Internet tens accés a molt contingut i com més vegades ho vegis escrit en contextos reals, més fàcil serà memoritzar-lo i usar-lo de forma natural.

Com més anglès de veritat llegeixis i escoltis, menys esforç hauràs de fer en l’examen o a classe. També pots provar de expressar una mateixa idea de manera diferent, la qual cosa ajuda molt. Quan estiguis escrivint o llegint alguna cosa en anglès, intenta enunciar i expressar el mateix significat però amb altres paraules.

Segon exercici PET-B1

Aquesta segona part de l’examen ja comença a agafar la forma del que tots coneixem com Writing, és a dir, escriptura o expressió escrita. Una redacció de tota la vida,

I en aquest cas, es tracta d’una carta amb un mínim de 35 paraules i un màxim de 45.

En l’examen del  PET-B1 sabràs a qui has d’escriure (en el 95% dels casos és un amic imaginari o el teu professor d’anglès), i també per què estàs escrivint aquesta carta (és a dir, què has d’escriure o els arguments / contingut).

A qui va dirigida la carta es descriu en les instruccions al costat dels punts que has d’incloure en ella per aprovar.

Com veus, en la mateixa descripció de l’exercici ja s’indica a qui escrius i per què, amb els tres punts obligatoris per treure nota (si no inclous algun ,perdràs punts).

També s’indica l’extensió de la carta que, per cert, tot i que és complicat calcular exactament quantes paraules escrivim, és millor que et passis per cinc paraules a què et quedis curt per sota del mínim.

Com aprovar aquesta part de l’examen PET-B1

Tot el que necessites està en les instruccions i és tan simple com seguir els passos. Ara bé, hi ha una sèrie d’errors que he vist una vegada i una altra en aquest examen, i vull estalviart’els per assegurar aquesta bona nota

Aquests inclouen:

No obrir i tancar la carta correctament

Importantíssim. Ja saps els pesats que són els anglesos, així que a l’hora d’escriure i redactar has de seguir les seves normes de cortesia. Mai oblidis obrir i tancar una carta com cal.

De debò, això és una cosa molt senzilla d’adaptar al teu repertori i t’assegurarà l’aprovat si el contingut de la carta és mitjanament decent.

Hi ha bastants expressions que podries utilitzar a la carta, estic segura que coneixes moltes més, però és important simplificar les coses a vegades i anar al segur.

Jo faria servir les formes neutres per a qualsevol destinatari (Dear X, Best). D’aquesta manera t’assegures no ser ni molt càlid si és el teu English teacher a qui escrius (depèn de la confiança que tinguis amb ell, ni tampoc sonar massa fred si és el teu amic o amiga de l’ànima.

Sobretot per tancar la carta, Best sempre funciona

No desenvolupar algun dels punts

Molt obvi però passat per alt sovint. Els tres punts de contingut són obligatoris, així que assegura’t d’incloure’ls. En el mateix ordre en què apareixen en les instruccions, i així t’estalvies mals de cap (a més que solen seguir un ordre bastant lògic i natural).

La millor manera de preparar o estructurar la carta al teu cap és pensar en els tres punts i com vas a redactar-ho i què diràs sobre cada un, amb un parell de frases per punt. En aquest punt, uneix les idees amb connectors (and, so, because, although, etc.) i escriu la teva carta.

Incloure els punts és més important que fer servir gramàtica avançada, així que no oblidis afegir-los a la teva carta.

No prestar atenció a l’extensió

Per descomptat que és negatiu per a la teva nota escriure menys de 35 paraules i més de 45, jo preferiria minar o passar per alt un error d’extensió (molt petit, és clar) més per excés que per defecte.

És millor que escriguis 50 a què escriguis 30. Molta gent es limita a contestar els tres punts de la manera més asèptica possible i el resultat és una carta que sembla forçada i escrita amb calçador, com tres frases inconnexes enganxades entre elles i punt.

No has d’escriure una novel·la, però dóna-li una mica de gràcia a la carta perquè soni natural, inclou algun exemple

Una bona manera de clavar l’extensió és practicar. Busca exemples d’exàmens passats (més avall tens una llista de les preguntes o temes més freqüents) i practica fins que donis amb la tecla de no passar-te sense ser extremadament simple.

Utilitza gramàtica molt simple

Això es deriva del punt anterior. No siguis asèptic amb l’extensió però tampoc amb la gramàtica. És a dir, connecta les idees amb linking words, fa servir adjectius per donar-li una mica de color al teu escrit, dóna algun exemple concret, etc. I sobretot, una cosa que sol lluir molt en un examen escrit, usa Relative Causes (which, who, etc.) per unir dues frases. Fixa’t en aquest exemple:

Unir dues frases (sigui amb relative causes o amb connectors) pot donar-li molt nivell a una oració i donar-te punts extra. Sobretot perquè forma part del que se’t demana estudiar per aquest examen de Cambridge, és gramàtica de nivell PET-B1

Tipus de preguntes que solen caure en aquesta part de l’examen PET-B1

Com ja he dit, en el 95% dels casos hauràs d’escriure a un amic (també conegut com a an English friend) o al teu professor d’anglès. L’única diferència és que, seguint el rotllo als britànics, mai diries alguna cosa molt personal o proper al teu professor. D’aquí que t’hagi recomanat obrir amb Dear i tancar amb Best.

Quant als temes, solen incloure funcions pragmàtiques del llenguatge, és a dir, usos o accions que podries expressar amb la teva llengua estrangera per comunicar-te. Aquests inclouen:

Donar les gràcies a algú: Gairebé sempre serà per un regal que t’han fet o diners que t’han prestat. A vegades també per haver-te convidat a una festa, concert, pel·lícula o celebració. L’únic punt a tenir en compte aquí és el verb donar les gràcies, to thank.

Demanar disculpes: Normalment per no haver pogut assistir a un esdeveniment, haver oblidat alguna cosa, per faltar a classe el dia vinent o per no haver fet els deures.

Convidar al teu amic o amiga a algun esdeveniment, per fer alguna cosa o simplement quedar i posar-vos al dia.

Suggerir o proposar alguna cosa, normalment un pla o data, molt semblant a una invitació.

Donar explicacions, sobre per què vas fer o no vas poder fer alguna cosa, també sobre què penses fer / comprar / estudiar en el futur.

Aquest punt és molt senzill, però vés amb compte amb la diferència entre because i because of:

És a dir, que quan la raó és un substantiu i no una oració, has de fer servir because of.

Com escriure bé en anglès, l’enfocament definitiu

D’acord. Tot el que he escrit a dalt és molt bonic, útil i espero que t’hagi ajudat a sentir-te més segur que fa a l’examen. De fet, ara ja tens totes les claus per aprovar i amb nota.

El més important no és un truc en concret o una expressió determinada, sinó que en general tinguis bon nivell d’anglès. Que no et costi escriure i expressar-te sense que soni forçat.

Tercer exercici PET-B1

Es tracta d’una redacció o escrit llarg, de 100 paraules, i amb dues opcions de les quals has de triar una: per una banda, una carta informal en què escrius a un amic anglès i d’altra banda, una història explicada en passat, a manera de ficció.

Com ja he dit, només has d’escriure una de les dues opcions. I a l’hora de triar, tot dependrà del teu nivell i la facilitat que tinguis amb cada format: la carta informal és més senzilla, ja que pots utilitzar contraccions, expressions col·loquials i altres. En la història has de fer servir el passat com a temps verbal, ser més creatiu i cuidar més l’estructura, etc.

Pots accedir a més exàmens de mostra des de la mateixa pàgina de Cambridge.

Com escriure una carta informal a l’examen (primera opció)

Es tracta d’una carta a un amic anglès, amb la temàtica típica que pots trobar en una carta o e-mail real: gustos, cinema, roba, música, temps lliure, esport, televisió, hobbies, etc.

En les instruccions podràs llegir la contesta del teu amic, en què sempre et farà algunes preguntes (és una situació hipotètica en què normalment els papers es canvien).

Només has de recordar dues coses per aprovar aquest escrit: estructura i respostes al teu amic.

En primer lloc, l’estructura de la carta és importantíssima. No només perquè els anglesos siguin molt pesats amb el format, sinó també perquè si escrius les expressions típiques d’una carta, pots estalviar-te fins a 20 o 30 paraules de l’escrit només en formalismes (del tipus Què tal? M’alegro de saber de tu . Fins aviat, espero la teva resposta, etc.).

El primer que has d’escriure és bàsic, Dear al costat del nom. En les instruccions no veuràs cap nom per al teu amic, però t’aconsello inventar-ne un, queda més real i natural: Dear Pep.

El següent que faràs és utilitzar una falca inicial de les mes habituals i que ja hauràs estudiat.

L’autèntica màgia de les falques és que fins i tot pots combinar-les i usar diverses, estalviant moltes paraules i sonant bastant natural:

Un cop oberta la carta com cal, recorda el segon punt que he esmentat: respostes al teu amic. És a dir, centra’t a respondre a les preguntes o punts que apareixen a la carta del teu amic (per exemple, si t’agrada veure la televisió, quins tipus de programes i amb quina freqüència).

Intenta contestar aquests punts o preguntes en el mateix ordre en què apareixen, i dedica-li almenys un paràgraf a cada un.

Finalment, hauràs de tancar de la mateixa manera que has obert, usant falques

Finalment, tanca la carta amb una altra expressió feta, Best o Best wishes a més del teu nom. Hi ha més formes de tancar la carta, però best és la meva preferida perquè val per a qualsevol tipus de destinatari i és estàndard.

D’aquesta forma no hi ha perill que la confonguis amb alguna més formal i escriguis alguna cosa com Yours faithfully a un amic.

Com escriure una història en l’examen (segona opció)

Gairebé sempre recomano escriure una carta informal, és molt més senzilla i natural, requereix menys creativitat i si vas just de nivell, t’assegures minimitzar els errors. No obstant això, si t’agraden els reptes , aquesta és la teva opció.

Com ja he esmentat, es tracta d’una història de ficció escrita en passat. En les instruccions de l’examen podràs veure una de les següents opcions: a vegades tindràs un títol obligatori que has de fer servir per a la teva redacció, i altres una primera frase amb la qual començar l’escrit.

Pel que fa a tipus de títols i temàtiques, et dic des de, ja que sol ser alguna cosa en aquesta línia: si és un títol, normalment serà The Dream / The wrong day / The house / Winning the prize / The best day of my life i succedanis .

Solen ser obertes i amb un toc d’intriga perquè facis servir la teva imaginació, del tipus: when I turned round, I could not believe it / I turned round and realized that I was next to mi hero / That was the best day of my life / etc.

A diferència de la carta informal, escriure una història té menys trucs i dreceres per estalviar paraules.

Però hi ha dos punts clau a tenir en compte: estructura i elements de la història.

En primer lloc, l’estructura és vital perquè l’examinador et doni una bona nota en aquest escrit.

Recordes les tres unitats clàssiques? Presentació, nus i desenllaç. Això és justament el que has de tenir en compte a l’hora d’organitzar la informació. És bàsic perquè el text tingui sentit.

D’altra banda, el que més amunt he anomenat elements de la història no és més que els com i per qués.

En anglès això es coneix com a Whys and wherefores. Qui és el protagonista, què li passa, per què li passa això, quan succeeix, com es desenvolupa, on té lloc tot, etc.

Si ets capaç de contestar totes aquestes preguntes i organitzar l’escrit segons les tres unitats estructurals, t’asseguro que aprovaràs i escriuràs una bona història.

Pel que fa al llenguatge, recorda el registre: has d’escriure de manera formal, i això vol dir no fer servir contraccions ni expressions col·loquials, intenta utilitzar vocabulari avançat o menys comú que les típiques paraules (good, nice, happy), usar el temps passat (past simple i past perfect), etc.

Importantíssim: cuida bé el temps verbal i no ho confonguis a mitjan redacció. Si els esdeveniments van succeir ahir i estàs escrivint en la tercera persona, assegura’t de no utilitzar el present en alguna frase.

La clau per aprovar el writing l’examen de Cambridge PET-B1

La millor manera de millorar la teva writing és llegir en anglès. Llegir molt en anglès. És l’única manera de consolidar la gramàtica, de memoritzar el vocabulari sense necessitat real d’estudiar i d’obtenir aquesta sensació de naturalitat que pot ser que li falti als teus escrits

Això es deu a com funciona la teva memòria i cervell: podríem dir que la memòria és una espècie d’illa on es troba tot el que has emmagatzemat, com una base de dades.

Quan aprenem alguna cosa, ho estudiem, memoritzem o fem servir, es crea una connexió o pont entre aquesta illa i el moment de la parla, el que necessitem en aquest precís moment.

De manera que quan volem utilitzar una paraula en concret, el que fa la memòria és utilitzar aquesta connexió per facilitar-nos la informació necessària.

Depenent de com sigui la connexió que tens amb aquesta paraula, et costarà més o menys recordar quan la necessitis utilitzar parlant o en escriure.

Dit això, està clar que no vols haver de pensar molt quan parlis o escriguis, oi?

Planifica!

Doncs bé, com més vegades llegeixis o escoltis una estructura o paraula, més connexions o ponts hi haurà en el teu cervell i més fàcil serà recordar-la quan la necessitis (menys trigarà la teva memòria a facilitar-te aquesta paraula).

Però és que si a més aquestes connexions són en context ,la connexió serà encara més rica i poderosa (no recordes igual alguna cosa escrita en un paper perquè sí que una paraula en concret que necessitaves per contestar un nadiu o entendre una cançó del teu cantant favorit) .

És a dir, que la clau és llegir, llegir molt de manera que les paraules o estructures deixin de ser desconegudes.

Crear moltes connexions en la teva memòria.

I la bona notícia és que no tens per què llegir llibres de text o escrits avorrits d’exercicis en un workbook.

El que et recomano és llegir sobre temes que t’interessin o serveixin per a la teva vida d’alguna manera i aixi aprovaràs el PET-B1

Deixa un comentari

Pin It on Pinterest

Share This